Nosečnost in porod v času COVID-19

V naši ambulanti skrbimo za varnost in zdravje naših nosečnic. Ob uvedbi preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 na državnem nivoju, je pomembno, da nosečnice vedo, da spadajo v najbolj občutljivo skupino. Preprečevanje širjenja okužb je odgovornost vseh nas, zato vas prosimo, da se pregleda udeleži izključno naročena nosečnica (brez spremljevalca). Slike in posnetke samoplačniških pregledov boste prejeli na USB ključku, tako da boste lahko podoživeli čudovite trenutke s svojimi najbližjimi.

Po do sedaj znanih podatkih so nosečnice bolj ogrožene od splošne populacije za hujši potek bolezni, posebna pozornost je potrebna pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Dejavniki tveganja za hujši potek bolezni so: starost več kot 35 let, povečana telesna teža, povišan krvni pritisk in prednosečnostna sladkorna bolezen.

Po trenutno znanih podatkih ni dokazov o prirojenih napakah ploda zaradi okužbe s SARS-CoV-2 in ni podatkov o povečanem tveganju za splav. Je pa okužba nosečnice povezana s 3 krat večjim tveganjem za prezgodnji porod. V primeru akutne okužbe s COVID-19 v nosečnosti, naj nosečnice postopajo po uradno objavljenih priporočilih. Svetuje se pregled pri ginekologu 10 dni po končani okužbi.

Pri nosečnicah s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 se svetuje nadomeščanje vitamina D. Vsem nosečnicam priporočamo jemanje 400 IE D vitamina na dan.

Priporočamo, da nosečnice z znaki okužbe in pričetkom poroda predhodno obvestijo lokalno porodnišnico o svojem prihodu. Okužba s COVID-19 ne vpliva na način poroda, je pa pri nosečnicah s potrjeno okužbo nekoliko povečano tveganje za carski rez, predvsem pri simptomatskih porodnicah.

COVID-19 cepljenje v nosečnosti:
COVID-19 cepiva so po trenutnih podatkih varna in ne vplivajo na nosečnice in plod. Zato različna zdravniška združenja po svetu podpirajo cepljenje nosečnic, pa tudi žensk, ki načrtujejo nosečnost (tudi vključenih v programe OBMP) ali dojijo, zlasti če imajo pridružene bolezni. Ni razlogov, da bi ženske po cepljenju odlašale z zanositvijo ali ne bi dojile. Ni dokazov, da bi cepivo povzročalo neplodnost pri ženskah. Nosečnicam svetujemo tudi cepljenje proti gripi in oslovskem kašlju. Cepljenje proti gripi je neodvisno od gestacije. Cepljenje proti oslovskemu kašlju pa svetujemo čimprej po 24. tednu nosečnosti. Cepljenje je za nosečnice brezplačno.

Merjenje nuhalne svetline
Nifty- test
Zdravljenje uhajanja urina
Ultrazvok v nosečnosti
Ultrazvok za nosečnice
Ultrazvok nosečnosti
Ultrazvok endometrioze
Urinska inkontinenca
Ohlapna nožnica – zdravljenje
Pomlajevanje nožnice
Geneplanet
Endometrioza
3D/4D UZ
3D nosečnost
4D nosečnost
Nosečka
Nosečnost
Anticelulitni tretma
oblikovanje telesa