Mehanska kontracepcija

Vstavitev in odstranitev/zamenjava Mirene

Vstavitev Mirene izvajamo v naši ambulanti. Vstavitev opravimo v sedmih dneh po začetku mesečne krvavitve. Po opravljeni vstavitvi vas naročimo na kontrolno UZ preiskavo po treh mesecih. Mirena se vstavi v maternično votlino in deluje pet let.

Ambulanta Lukman

Pri ženskah v rodni dobi je treba zdravilo Mirena vstaviti v maternično votlino v sedmih dneh po začetku mesečne krvavitve. Zamenjavo Mirene lahko opravimo kadarkoli med ciklusom.

Med preiskavo boste ležali na preiskovalni mizi na hrbtu v položaju za ginekološki pregled. Med preiskavo v nožnico vstavimo spekulum – kovinski instrument, ki omogoča vidljivost materničnega vratu. Nato izvršimo vstavitev Mirene v maternično votlino. Po opravljeni vstavitvi vas naročimo na kontrolno UZ preiskavo po treh mesecih.

Zdravilo Mirena lahko vstavimo tudi takoj po splavu v prvem trimesečju.

Po porodu je treba z vstavitvijo počakati, dokler se maternica povsem ne vrne v prvotni položaj, vendar zdravilo Mirena ne smete vstaviti prej kot šest tednov po porodu. Če je vrnitev v prvotni položaj močno upočasnjena, se lahko počaka do 12 tednov po porodu.