Porodniška dejavnost

Porodniška dejavnost


V naši ambulanti opravljamo klinične preglede nosečnic in ultrazvočne preiskave, ki so pomembne za varno in ustrezno vodenje nosečnosti. S tem zagotovimo normalno rast in razvoj ploda.


Nosečnice lahko pri nas opravijo presejalne teste, s katerimi določimo tveganje za kromosomske nepravilnosti pri plodu – nuhalno svetlino, dvojni hormonski test, četverni hormonski test in NIFTY test. V naši ambulanti smo med prvimi v Sloveniji pristopili k izvajanju te preiskave, ki jo opravljamo od leta 2013 dalje. Smo nosilci licence Fetal Medicine Foundation iz Londona za izvajanje meritve nuhalne svetline in določanje kromosomskih nepravilnosti pri plodu.


Izvajamo vse vrste ultrazvočnih preiskav v nosečnosti, kot so ultrazvok za potrditev nosečnosti, zgodnjo morfologijo ploda, nuhalno svetlino z zgodnjo morfologijo ploda, morfologijo ploda, spremljanje plodove rasti, teže in lege, Dopplersko ultrazvočno preiskavo pretokov skozi popkovnične žile za oceno stanja ploda, ultrazvočno meritev dolžine materničnega vratu in 3D/4D ultrazvok ploda.


V naši ginekološki ambulanti s koncesijo, opravljamo in nudimo zdravstvene storitve nosečnicam, ki imajo pri nas opredeljenega ginekologa. Za ostale nosečnice opravljamo zdravstvene storitve samoplačniško.


PORODNIŠKA DEJAVNOST:


  • Potrditev in svetovanje glede poteka nosečnosti,
  • vodenje normalne nosečnosti,
  • laboratorijske preiskave v nosečnosti, ki so predpisane v smernicah,
  • UZ preiskave v nosečnosti – v normalni nosečnosti sta s strani ZZZS zagotovljeni dve UZ preiskavi, v primeru ugotovljenih nepravilnosti (npr. zastoj rasti pri plodu) opravimo dodatne UZ preiskave. Dodatne ultrazvočne preiskave lahko na vašo željo opravimo samoplačniško,
  • odkrivanje, svetovanje in vodenje nosečnosti v primeru patološke nosečnosti,
  • nosečnost spremljamo tudi s kardiotokografijo (CTG),
  • Svetovanje glede poteka nosečnosti in vodenja poroda.


Iz zdravstvenega zavarovanja imajo nosečnice pravico do naslednjih storitev:


Preventivni pregledi v nosečnosti – predvidenih je do 10 sistematičnih pregledov nosečnice in dve ultrazvočni preiskavi.
V nosečnosti sta pri preventivnih pregledih predvideni 2 ultrazvočni preiskavi, prva do 12. tedna nosečnosti, druga pa v 18.‒22. tednu nosečnosti za pregled morfologije ploda.
Dodatne ultrazvočne preiskave lahko na vašo željo opravimo samoplačniško. Možen je tudi samoplačniški odvzem brisa nožnice na streptokok skupine B.


Imamo veliko izkušenj in nas zelo veseli, da nam zaupa tako veliko število zadovoljnih nosečnic.