Neplodnost

Neplodnost


Začetna diagnostika in zdravljenje neplodnosti

V kolikor pri paru ne pride do zanositve po enem letu govorimo o neplodnosti. Vzroki zanjo so lahko različni: motnje ovulacije (sindrom policističnih jajčnikov, debelost), endometrioza, tuboperitonealni vzrok z neprehodnimi jajcevodi. Ostali dejavniki so starost ženske, razvojne nepravilnosti maternice, miomi, prekomerna telesna teža, spolno prenosljive bolezni, sistemske bolezni (sladkorna bolezen, obolenja ščitnice), zdravila (antidepresivi, steroidi).

V naši ambulanti nudimo celovito strokovno obravnavo začetne diagnostike in začetnega zdravljenja neplodnosti.

Z vaginalno ultrazvočno preiskavo lahko prikažemo številne spremembe na rodilih, ki lahko vplivajo na oploditveno sposobnost ženske. Preiskavo opravljamo v drugi polovici menstruacijskega ciklusa, saj v tem času prikažemo prirojene nepravilnosti maternice. Le-te povezujemo s pogostimi spontanimi splavi in neplodnostjo.

Pri nekaterih primerih neplodnosti, ko bolnica nima pravilne ovulacije v naši ambulanti nudimo zdravljenje s predpisovanjem spodbujevalcev ovulacije v obliki tabletk. Ti delujejo tako, da spodbujajo sprostitev jajčec iz jajčnika (ovulacijo).

neplodnost

Pogosti vzroki neplodnosti:


Sindrom policističnih jajčnikov

Sindrom policističnih jajčnikov je stanje, pri katerem so v jajčnikih številne drobne ciste (drobni folikli z nezrelimi celicami), ki za razliko od foliklov v normalnih jajčnikih ne rastejo in ovulirajo, temveč proizvajajo prekomerne količine moških hormonov, ki se izločajo v kri.


Kakšne težave povzroča?

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo neredne menstruacijske cikluse (ker ne prihaja do ovulacij), lahko pa tudi znake povišanega nivoja moških hormonov, kot so poraščenost in mozolji. V rodnem obdobju je osnovni problem neplodnost.


Kako ga odkrijemo?

Da lahko govorimo o sindromu policističnih jajčnikov, morata biti izpolnjena dva od treh kriterijev: tipična ultrazvočna slika policističnih jajčnikov (številne drobne ciste, nameščene pod skorjo jajčnika), motnje menstruacijskega ciklusa (dolgi menstruacijski ciklusi nad 35 dni ali brez menstruacij), in/ali klinični znaki povišanega nivoja moških hormonov.


Vpliv debelosti na neplodnost

Estrogeni so hormoni, ki uravnavajo menstruacijo in pripravljajo maternico za nosečnost. Pretežno nastajajo v jajčnikih, v primeru debelosti pa se dodatno proizvajajo v maščobnih celicah. Povišan nivo estrogenov povzroča hormonsko neravnovesje, ki vpliva (moti) na ovulacijo.

Debelost tako povzroča neredne menstrualne cikluse, poveča tveganje za neplodnost, spontani splav, ter za povišan krvni tlak in sladkorno bolezen v nosečnosti.


Zdravljenje abdominalne debelosti

Redustim tehnologija temelji na biomagnetnih poljih, ki naravno stimulirajo odpravljanje nakopičenih maščobnih celic. Posledično uravna menstrualni cikel, ter poveča možnosti za spontano zanositev. Postopek je zelo preprost, neboleč in brez stranskih učinkov.