Zdravljenje uhajanja vode

Zdravljenje uhajanja vode


Urinska inkontinenca ali nenadzorovano uhajanje vode je neprijetna nadloga s katero se srečuje vedno večje število žensk in se dogaja v vseh življenjskih obdobjih.

Celoten proces zadrževanja in izpuščanja vode je precej kompleksen, ki pa je lahko zaradi raznih vzrokov moten na različnih mestih, rezultat tega pa je nekontrolirano uhajanje vode, ki lahko nastopi nepričakovano in naglo ali pa se razvija postopoma in postane trajno. 

Naglo uhajanje vode je pogosto povezano z vnetjem mehurja. Drugi vzroki so lahko prekomerno uživanje alkohola, zaužitje večjih količin kofeina, uporaba posameznih zdravil, prav tako pa tudi stanja, katera vplivajo na mehur in sečevod, kot na primer atrofični vaginitis oz. stanje sluznice nožnice pri starejših ženskah zaradi manjka ženskih spolnih hormonov.


Poznamo več vrst urinske inkontinence, najpogostejša oblika je tako imenovana stresna urinska inkontinenca pri kateri gre za nehoteno uhajanje vode ob naporu, ki jo največkrat povzroča oslabelost mišic medeničnega dna, ki ob povečanem pritisku v trebušni votlini, denimo pri kašljanju, kihanju, smejanju, telovadbi, dvigovanju težjih predmetov povzročajo uhajanje vode.

Sicer poznamo tudi druge vrste uhajanja vode kot so npr.:

• urgentna inkontinenca,
• inkontinenca zaradi prepolnega mehurja,
• psihogena inkontinenca,
• mešana inkontinenca.


Na kakšen način dosežemo izboljšanje?

Novejša metoda zdravljenja stresne urinske inkontinence je laserska terapija. Gre za minimalno invazivno metodo, pri kateri laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice. Na ta način organom ki so bili prej povešeni in imeli slabšo elastičnost vrnemo prvotno anatomsko lego, povečamo elastičnost in moč in na ta način preprečimo težave z uhajanjem vode.


Kako poseg poteka?

Poseg traja približno pol ure, je povsem neinvaziven in neboleč, ter brez anestezije. Pacientka gre takoj po posegu domov, dva dni po posegu ne sme dvigovati težjih bremen in teden dni ne sme imeti spolnih odnosov. Poseg ponovimo po štirih do šestih tednih.