Zdravljenje uhajanja vode

Zdravljenje uhajanja vode


Urinska inkontinenca ali nenadzorovano uhajanje vode je neprijetna nadloga s katero se srečuje vedno večje število žensk in se dogaja v vseh življenjskih obdobjih.

Kaj o laserski terapiji meni igralka Zvezdana Mlakar; Laserski poseg je enostavna, dolgoročna in neboleča rešitev tezav z urinsko inkontinenco. Naredimo vse kar lahko, da do težav ne pride, pogovarjajmo se, širimo znanje in informacije, polepšajmo svoja življenja in življenje drugih. Ko so težave tu, jih rešujmo učinkovito, jasno, brez sramu, brez trpljenja in strupenih stigem! Samo enkrat živimo tu in zdaj!

Ali tudi vi večkrat občutite nenadno, močno potrebo po uriniranju, tudi takrat, ko bi naj bil vaš mehur prazen? V medicinskem centru Milumed smo z lasersko terapijo pomagali že mnogim.

Poznamo več vrst urinske inkontinence, najpogostejša oblika je tako imenovana stresna urinska inkontinenca pri kateri gre za nehoteno uhajanje vode ob naporu, ki jo največkrat povzroča oslabelost mišic medeničnega dna, ki ob povečanem pritisku v trebušni votlini, denimo pri kašljanju, kihanju, smejanju, telovadbi, dvigovanju težjih predmetov povzročajo uhajanje vode.

Sicer poznamo tudi druge vrste uhajanja vode kot so npr.:

• urgentna inkontinenca,
• inkontinenca zaradi prepolnega mehurja,
• psihogena inkontinenca,
• mešana inkontinenca.

Uhajanje urina lahko zdravimo z laserjem

  • Udobna rešitev za blago do zmerno stresno in mešano urinsko inkontinenco.
  • Fototermično učvrščevanje sečnice in prve strani mehurja brez zarez.
  • Minimalno invazivno.
  • Neboleče, brez anestezije.
  • Ambulantni poseg, hitro in enostavno.
  • Visok odstotek uspeha in zadovoljstvo pacienta.

Kaj je laserska terapija in kako deluje?

Laserska terapija zdravljenja inkontinence temelji na fototermičnem učinku laserja, ki povzroči skrčenje in zožitev nožnice in s tem tudi povečanju napetosti v steni mehurja. Gre za minimalno invazivno metodo, pri kateri laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice. Na ta način organom ki so bili prej povešeni in imeli slabšo elastičnost vrnemo prvotno anatomsko lego, povečamo elastičnost in moč in na ta način preprečimo težave z uhajanjem vode. Metoda se uporablja pri blagi in srednji stresni inkontinenci. Blago povešenje nožnici in manjša cistokela nista kontraidikacija za poseg.

Kako poteka zdravljenje?

Obravnava obsega prvi pregled, kjer presodimo ali bo terapija za vas ustrezna. Sledi  prvi laserski poseg, ki traja približno pol ure in je povsem neboleč, neinvaziven in neboleč, ter brez anestezije. Praviloma je po enem mesecu priporočljiv še en laserski poseg,  nato sledi kontrolni pregled  po pol leta. Pacientka gre takoj po posegu domov, dva dni po posegu ne sme dvigovati težjih bremen in teden dni ne sme imeti spolnih odnosov. Poseg ponovimo po štirih do šestih tednih.

Kakšni so rezultati zdravljenja?

Številne raziskave kažejo odlične rezultate v zmanjšanju simptomov stresne inkontinence po treh in šestih mesecih glede na test z vložkom, ki količinsko meri stopnjo uhajanja urina.

Vir: Tien, YI – WEn, et al. “Effects of laser procedure for female urodynamic stress incontinence on pad weight, urodynamic, and sexual function.” International urogynecology journal 28.3 2017): 469-476.

Kako dolgo traja izboljšanje?

Koliko časa traja izboljšanje  je odvisno od stopnje inkontinence pred zdravljenjem ter od tudi od drugih faktorjev ( način življenja, telesna teža, druga obolenja). Terapijo je občasno potrebno ponoviti.

Učinek terapije glede na stopnjo urinske inkontinence. Stolpci kažejo izboljšanje simptomatike pri vseh stopnjah inkontinence po 2 mesecih, 6 mesecih in 12 mesecih po posegu. V medicinskem centru Milumed smo z lasersko terapijo pomagali že mnogim. Gre za neboleč postopek, pri katerem laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken in poveča elastičnost tkiva ter na ta način prepreči uhajanje vode. 

Naj bodo vaši dnevi brezskrbni. Še danes se prijavite na posvet.