Vnetje nožnice – kolpitis

Gre za eno najpogosteje obravnavnih okužb v ginekološki ambulanti, saj se kar 75 % žensk v rodnem obdobju sreča s to težavo, 45 % celo večkrat. Obolenje najpogosteje prizadene ženske med dvajsetim in tridesetim letom starosti ter nosečnice.

V nožnici odrasle ženske običajno živi v sožitju več vrst koristnih bakterij in drugih mikroorganizmov. S tem se vzdržuje primerno kislo okolje, ki ščiti pred škodljivimi bakterijami. Če se ravnovesje vseh teh bakterij in glivic zaradi različnih vzrokov poruši, se glivice prekomerno razmnožijo, kar povzroči glivično vnetje zunanjega spolovila (vulvitis), nožnice (kolpitis, vaginitis), pogosto pa pride do istočasnega vnetja zunanjega spolovila in nožnice (vulvovaginitis).

Pri vnetju je izcedek iz nožnice povečan; po videzu najpogosteje spominja na skuto, je bele barve in brez vonja. Ob tem se običajno pojavljata srbenje in neprijeten občutek v nožnici in zunanjem spolovilu, ki sta pogosto tudi pordela in otečena. Lahko se pojavlja tudi pekoč občutek med uriniranjem in spolnim odnosom.

Enostavne oblike se pojavljajo občasno in jih v 85 % povzroči Candida albicans. Pri tej obliki je klinična slika blaga. Pri zapletenih oblikah se vulvovaginalna kandidiaza ponavlja tudi več kot štirikrat na leto. Klinična slika je izrazitejša, običajno ob hudi rdečini, otekanju in srbenju pride do razvoja ranic.

Do vnetij pride zaradi različnih razlogov, katerih posledica je sprememba kislega okolja v nožnici. Pogosto je vzrok uporaba antibiotikov, zaradi katerih se zniža koncentracija laktobacilov v nožnici, posledično pade pH, čemur sledi razrast glivic.

Vnetje je pogostejše tudi po menopavzi, zlasti pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko nadomestno zdravljenje, pri nosečnicah, pri ženskah, ki prejemajo oralna kontracepcijska sredstva z visoko dozo estrogena, in sladkornih bolnicah.

Normalno nožnično floro pa lahko poruši tudi stresno življenje, psihične težave, spremembe okolja, nošenje oprijetih oblačil in spodnjega perila iz umetnih tkanin, vlažne kopalke, izpiranje ali draženje nožnice z neustreznim lubrikantom, uporaba odišavljenih dnevnih vložkov, uporaba dišečih mil, robčkov, dezodorantov v področju genitalij ter prekomerno umivanje genitalij, ki je lahko zelo škodljivo, saj se s tem lahko izpere naravna nožnična flora.

Običajno je potrebno urediti PH nožnice in sicer, z vaginalnimi kapsulami, ki vsebujejo laktobacile, izdajajo se brez recepta v lekarnah, in so namenjene samozdravljenju ob neuravnovešeni vaginalni flori.

Vaginalne globule, gel in čistilna raztopina so izdelki, ki se med seboj dopolnjujejo in so namenjeni samozdravljenju; za preprečevanje/blaženje vnetij intimnih predelov. Na tržišču so še drugi podobni preparati, ki jih priporočamo po zdravljenju za vzdrževanje optimalne vaginalne flore oz. za ponovno preprečevanje/blaženje vnetij. Zraven teh preparatov se svetuje redna uporaba intimnih mil.

Diagnozo kolpitisa postavimo na podlagi klinične slike (srbečica, rdečina, bel vaginalni izcedek). Zdravimo ga z lokalnimi pripravki v obliki kreme ali vaginalet (z zdravili proti glivicam iz skupine azolov) 1–3 dni. Uporabimo lahko tudi enkratni odmerek flukonazola (150mg) v obliki tablete. Če znaki okužbe ne izginejo v celoti ali če se okužba ponovi, je treba uvesti dolgotrajnejše zdravljenje (7–14 dni z lokalnimi pripravkih v obliki kreme ali vaginalet).

Merjenje nuhalne svetline
Nifty- test
Zdravljenje uhajanja urina
Ultrazvok v nosečnosti
Ultrazvok za nosečnice
Ultrazvok nosečnosti
Ultrazvok endometrioze
Urinska inkontinenca
Ohlapna nožnica – zdravljenje
Pomlajevanje nožnice
Geneplanet
Endometrioza
3D/4D UZ
3D nosečnost
4D nosečnost
Nosečka
Nosečnost
Anticelulitni tretma
oblikovanje telesa