Načrtovanje nosečnosti

Načrtovanje nosečnosti

Nepravilno tempiranje spolnih odnosov najpogostejša napaka parov, ki želijo zanositi.


Kako poteka uspešna zanositev?

Tik pred ovulacijo po spolnem odnosu moška sperme vstopi skozi maternični vrat in potuje do jajcevodov. Polovica spermijev izbere pravilni jajcevod in v naslednjih 24 urah spermiji prispejo do jajčeca. Praviloma le enemu spermiju uspe, da prodre v jajčece, zunanja ovojnica jajčeca pa preprečuje, da bi še kakšen prodrl vanj. Nato nastane zarodek, ki vstopi v maternico in se ugnezdi v steno maternice.


Kdaj planirati spolni odnos?

Pri planiranju spolnega odnosa je najpomembnejše spremljati ovulacijo. Nekatere ženske vedo za čas ovulacije precej natančno (spremljanje telesnih znakov kot so sluz materničnega vratu, bolečina ob ovulaciji, itd), medtem ko druge ne čutijo nobenih sprememb. V tem primeru si lahko pomagate z ovulacijskimi testi. 


Zanositev je možna le med ovulacijo, zato je ključno poznavanje plodnih dni pri ženski s čimer lahko tudi pravilno načrtujete spolne odnose. V času ovulacije se jajčece izloči iz jajčnika in takrat je ključno, da ga oplodi semenčice. Večina semenčic preživi le 2-3 dni, v idealnih pogojih pa lahko tudi 6. Za čim večjo možnost uspešne oploditve je tako dobro, da se s spolnimi odnosi prične že nekaj dni pred ovulacijo in da so spolni odnosi na 1-2 dni. Največja možnost zanositve je takrat, ko pride do spolnega odnosa en ali dva dneva pred ovulacijo ali točno na dan ovulacije.


V kolikor pri paru ne pride do zanositve po enem letu govorimo o neplodnosti. Vzroki zanjo so lahko različni: motnje ovulacije (sindrom policističnih jajčnikov, debelost), endometrioza, tuboperitonealni vzrok z neprehodnimi jajcevodi. Ostali dejavniki so starost ženske, razvojne nepravilnosti maternice, miomi, prekomerna telesna teža, spolno prenosljive bolezni, sistemske bolezni (sladkorna bolezen, obolenja ščitnice) in zdravila (antidepresivi, steroidi). 

Merjenje nuhalne svetline

Merjenje nuhalne svetline
Nifty- test
Zdravljenje uhajanja urina
Ultrazvok v nosečnosti
Ultrazvok za nosečnice
Ultrazvok nosečnosti
Ultrazvok endometrioze
Urinska inkontinenca
Ohlapna nožnica – zdravljenje
Pomlajevanje nožnice
Geneplanet
Endometrioza
3D/4D UZ
3D nosečnost
4D nosečnost
Nosečka
Nosečnost
Anticelulitni tretma
oblikovanje telesa