Poporodni pregled po šestih tednih

Prvi ginekološki pregled po porodu ženska opravi šest tednov po porodu. Svetovanje zaščite je seveda temeljni del obiska. Prva menstruacija po porodu nastopi zelo različno. Ponavadi se prva mesečna krvavitev pojavi med 6. tednom in 6. mesecem po rojstvu otroka. Zelo težko  je napovedati, kdaj se pojavijo plodni dnevi.


Pri izbiri vrste poporodne kontracepcije je pomembno, ali mamica doji ali ne, ali želi ponovno zanositi, ali je njeno načrtovanje družine končano. Zaradi preprečevanja zdravstvenih zapletov svetujemo vsaj dveletni razmik med posameznimi nosečnostmi.


Ob poporodnem pregledu vam predstavimo možne oblike zašite. Za nedoječe mamice so možnosti so enake kot za ženske v plodnem obdobju. Izbiramo lahko med različnimi vrstami hormonskih kontracepcijskih tabletk, hormonskim  materničnim obročkom, obližem, ter pregradnimi metodami.

Seveda pa je svetovanje za doječe mamice drugačno. 
Hormonske kontracepcijske tabletke, ki vsebujejo estrogene pri dojenju niso dovoljene. Zato v času dojenja priporočamo progesteronske tabletke, ki so edino primerne in so tabletka prvega izbora pri doječih materah. Primerne so tudi vse nehormonske oblike, kot so pregradni načini: kondom, ženski kondom, diafragma in spremicidi.Druga možnost kontracepcije v času dojenja je vstavitev hormonskega materničnega vložka. 


Maternični vložek je izjemno primerna oblika zaščite za vse ženske, ki so že rodile. Hormonski vložek zaradi hormona levonorgestrela, ki deluje neposredno na maternično sluznico, povzroča dolgo obdobje brez menstruacije ali  zelo blage in šibke menstruacije, ki nastopijo ob koncu dojenja. Pogosto beležimo popolno prenehanje krvavitev, kar pa ni nič nenaravnega in zdravju škodljivega. V mleko se izloča hormon le v sledovih in na novorojenčka dokazano nima nobenega škodljivega učinka. Učinek traja 5 let, nato je obroček potrebno zamenjati. Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi. 

Po prenehanju dojenja seveda lahko preidemo na vse vrste kontracepcije, pod pogojem, da je ženska zdrava.