PAP bris


PAP bris je bris materničnega vratu, pri katerem nežno postrgamo celice z zunanje površine materničnega vratu in s krtačko še celice s kanala materničnega vratu.

Tako dobljene celice razmažemo po stekelcu, jih fiksiramo in pošljemo na pregled v citološki laboratorij. Pregled za žensko ni boleč, zaradi odvzema celic iz kanala materničnega vratu pa lahko po pregledu nastane blag krvavkast izcedek.


V času pregleda ženska ne sme krvaveti, ker kri onemogoča natančen pregled celic. Najprimernejši čas za pregled je od 10. do 20. dneva menstrualnega ciklusa. Svetujemo, da 1 do 2 dni pred pregledom ženska nima spolnih odnosov in da si 2 dni pred pregledom ne vstavlja vaginalnih globul, ter ne izpira nožnice. 


V Sloveniji imamo državni program ZORA – Zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu, ki daje priporočila. Program ZORA se izvaja za vse ženske od starosti 20 do 64 let. Vse naše bolnice aktivno kličemo na pregled. V starosti 65 let in več se ženska naroči na pregled sama.

Prva dva pregleda sta priporočena v razmaku enega leta in če sta oba brisa normalna razmak med brisi podaljšamo na 3 leta. Ženske, pri katerih smo našli spremembe v brisu, pa pokličemo v skladu s priporočili. Kadar se patološki brisi ponavljajo opravimo tudi odvzem brisa za določitev HPV – humanega papiloma virusa in kolposkopsko preiskavo. 

Ginekologi še vedno svetujemo preglede na eno leto in se zavedamo, da je 3 leta zgornja meja. Zato vam v naši ambulanti nudimo samoplačniški odvzem brisa materničnega vratu (PAP bris). 


Kaj je kolposkopija?

Kolposkopija je preiskava, pri kateri pod povečavo pregledamo osvetljeno tkivo materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila in presredka. Pred kolposkopijo posebne priprave niso potrebne. Dan ali dva pred preiskavo ne uporabljajte nožničnih preparatov in se v tem času vzdržite spolnih odnosov. Med preiskavo boste ležali na preiskovalni mizi v položaju za ginekološki pregled. Nato v nožnico vstavimo spekulum – kovinski instrument, ki omogoča vidljivost materničnega vratu in pod povečavo pogledamo maternični vrat s pomočjo posebnega mikroskopa – kolposkopa. 

Če so izvidi normalni, zdravljenje ni potrebno in priporočamo redne kontrolne preglede. 

V kolikor s kolposkopijo dokažemo spremembe hujše stopnje bolnico napotimo na nadalnjo obravnavo v kolposkopsko ambulanto v bolnišnico. 


Ginekologi še vedno svetujemo preglede na eno leto in se zavedamo, da je 3 leta zgornja meja. Zato vam v naši ambulanti nudimo samoplačniški odvzem brisa materničnega vratu (PAP bris).