Menopavza

Menopavza


Menopavza je življensko obdobje žensk, ki v povprečju nastopi po 50. letu. Kljub temu, da sta menopavza in klimakterij naravna fiziološka procesa, imata lahko tako močan vpliv na vsakdanje delovanje, tako da je občasno potrebno tudi zdravljenje.

vročinski oblivion

Pri nekaterih ženskah menopavza nastopi naenkrat, brez klimakterija. Najpogosteje gre za primere, ko je menopavza nastopila kot posledica bolezni ali zdravljenja (operacija, obsevanje, citostatiki). V takih primerih simptomi nastopijo naenkrat in z vso močjo.


V menopavzi se zmanjšano izloča estrogen in progesteron v krvi. Prav to hormonsko neravnovesje je glavni krivec za pojav klimakteričnih težav, ki pri ženskah povzročijo velike telesne in duševne spremembe.

Simptomi

Najbolj tipični simptomi in znaki so nočno potenje, vročinski oblivi, ki jim lahko sledi naval znojenja in mrzlice (»valunge«) in razbijanje srca. Druge težave, ki lahko spremljajo klimakterij so: utrujenost, nespečnost, glavobol, motnje razpoloženja in koncentracije, povečanje telesne teže. Pogostost in intenziteta simptomov menopavze se med ženskami močno razlikujejo.


Da bodo težave čim manj izražene pa veliko pripomore zdrav način življenja: uživanje uravnotežene prehrane, redna telesna dejavnost, opustitev kajenja, itd.

Občasno imata menopavza in klimakterij tako močan vpliv na vsakdanje delovanje, da je potrebno tudi zdravljenje. Eden izmed najučinkovitejših načinov zdravljenja težav v klimakteriju je z nadomestnim hormonskim zdravljenjem.

V naši ambulanti vam svetujemo o tveganjih, vrsti, obliki in trajanju hormonskega nadomestnega zdravljenja in predpisujemo terapijo v obliki tablet, obližev, nosnih pršil in vaginalet, ki se vstavljajo v nožnico. Zdravljenje je treba spremljati z rednimi letnimi pregledi in posveti, ter ga, če je potrebno, prilagajati.


V menopavzi se hormonske spremembe odražajo tudi na sluznici, ki obdajaja nožnico, sečni mehur, sečevod in sečnico. Zaradi sprememb se pojavijo pogostejše uriniranje, stresna urinska inkontinenca (uhajanje urina pri kašljanju, kihanju, skakanju,…) in ponavljajoča se vnetja spodnjih sečil. Nožnica lahko postane suha in občutljiva, kar povzroča bolečine med spolnim odnosom. 

Najsodobnejša in po naših dolgoletnih izkušnjah učinkovita metoda zdravljenja urinske inkontinence je zdravljenje z diodnim laserjem, metoda je primerna tudi za zdravljenje ohlapne nožnice. Več na: Zdravljenje uhajanja vode


Med drugim klimakterij spremlja tudi povečanje telesne teže. Predvsem se zaradi hormonskih sprememb in presežka androgenih hormonov pojavi abdominalna oblika debelosti. Ta vrsta debelosti poveča tvegan­ja za številne bolezni. Da bodo težave čim manj izražene pa veliko pripomore zdrav način življenja: uživanje uravnotežene prehrane, redna telesna dejavnost, opustitev kajenja, itd.

Zdravljenje abdominalne debelosti

Redustim tehnologija temelji na biomagnetnih poljih, ki naravno stimulirajo odpravljanje nakopičenih maščobnih celic. Postopek je zelo preprost in neboleč, ter odstrani dve konfekcijski številki, brez bolečin in stranskih učinkov.