Merjenje nuhalne svetline

Izvajamo meritve nuhalne svetline financirane s strani ZZZS.

Nuhalna svetlina je tekočina, ki zastaja v podkožju vratu ploda v prvem trimesečju. Meritev se opravlja s pomočjo ultrazvočne preiskave, s katero lahko napovemo možnost kromosomskih nepravilnosti zarodka. Ob tem pregledu zmeraj naredimo zgodnjo morfologijo ploda.

Smo nosilci licence Fetal Medicine Foundation iz Londona za izvajanje meritve nuhalne svetline in določanje kromosomskih nepravilnosti pri plodu. Kromosomsko drugačen zarodek nastane v času oploditve. Takrat sta število ali sestava kromosomov spremenjena. Najpogostejše so številčne kromosomske napake, kjer je posamezen kromosom potrojen – tako nastanejo trisomije: napaka kromosoma 21 (Downov sindrom), kromosoma 18 (Edwardsov sindrom) in kromosoma 13 (Patau sindrom). Nuhalna svetlina je tekočina, ki zastaja v podkožju vratu ploda v prvem trimesečju. Meritev se opravlja s pomočjo ultrazvočne preiskave, s katero lahko napovemo možnost kromosomskih nepravilnosti zarodka. Ob tem pregledu zmeraj naredimo zgodnjo morfologijo ploda.

 

Ultrazvočna meritev nuhalne svetline se opravi med 12. in 14. tednom nosečnosti in predstavlja temeljni presejalni pregled, ki je za nosečnico in plod popolnoma neškodljiv. Na pregledu določimo predvideni datum poroda, pregledamo zarodek in glede na debelino vratne svetline napovemo možnost kromosomske ali strukturne nepravilnosti. Povečana vratna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske, strukturne, genetske ali srčne napake oziroma nepravilnosti ploda. Poseben program izračuna povišano tveganje, meja med visokim in nizkim tveganjem za plod znaša 1:300. Kadar je tveganje večje od 1:300, na primer 1:50 ali 1:100, nosečnico napotimo na biopsijo horionskih resic ali amniocentezo.