Pregled in UZ dojk

Pregled in UZ dojk

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli okrog 1300 žensk. Žal se število obolelilh iz leta v leto zvišuje. Samopregledovanje je pomemben dejavnik pravočasnega odkrivanja sprememb na dojkah in s tem tudi pravočasnega zdravljenja le-teh.

Ambulanta Lukman

Vsaka ženska po 20. letu naj enkrat mesečno sama pretipa dojke. Ženske, ki še imajo menstruacijo, si morajo dojke pretipati med 8. in 12. dnevom menstrualnega ciklusa, saj so takrat dojke najbolj pregledne. V menopavzi se klinični pregled lahko opravi katerikoli dan.

Pri samopregledovanju moramo paziti na:

– tipno zatrdlino, ki traja več kot en mesec dni,
– uvlečenost bradavice ali kože dojke,
– vsak izcedek iz bradavice,
– spremembo v velikosti, barvi in obliki dojke.


Ultrazvok dojk je neinvazivna in neboleča preiskava, s katero ugotavljamo morebitne rakave in druge spremembe v tkivu dojk in se uporablja kot samostojna preiskava ali kot dodatek k mamografski preiskavi dojk. Prednost ultrazvoka dojk je, da z lahko opredelimo tipne zatrdline v dojkah, saj je dobro vidna razlika med s tekočino napolnjeno cisto in čvrstim tumorjem.

Med ultrazvočno preiskavo ni ionizirajočega (rentgenskega) žarčenja in jo lahko ponavljamo neomejeno, zato jo priporočamo tudi v preventivne namene, primerna pa je tudi za nosečnice.

Ultrazvok dojk priporočamo: za redno spremljanje sprememb (ciste, benigne tumorske tvorbe), pri na novo nastalih tipnih zatrdlinah dojk, preventivno, še posebej ženskam, katerih sorodnice v prvem kolenu (mati, hči) so zbolele za rakom dojke ali jajčnikov.


V naši ambulanti izvajamo tudi samoplačniški genetski test – CANCER SCREEN™ test – Genetski test za odkrivanje tveganja za razvoj dednega raka dojk in raka jajčnikov.

Merjenje nuhalne svetline

Merjenje nuhalne svetline
Nifty- test
Zdravljenje uhajanja urina
Ultrazvok v nosečnosti
Ultrazvok za nosečnice
Ultrazvok nosečnosti
Ultrazvok endometrioze
Urinska inkontinenca
Ohlapna nožnica – zdravljenje
Pomlajevanje nožnice
Geneplanet
Endometrioza
3D/4D UZ
3D nosečnost
4D nosečnost
Nosečka
Nosečnost
Anticelulitni tretma
oblikovanje telesa