3D/4D ULTRAZVOČNA PREISKAVA

Sodobna tridimenzionalna/štiridimenzionalna (3D/4D) ultrazvočna tehnologija nam realistično prikaže plod v maternici in na ta način omogoča bodočim staršem, da svojega otroka »spoznajo« veliko pred rojstvom.

Ta pregled je pomemben tudi za neposrednejše navezovanje staršev na otroka, ker si takrat prvič lahko predstavljajo, kako je videti otrok. Obrazne poteze so jasno določene, kot če bi otroka imeli pred sabo, še posebej, ko opravljamo 3D/4D ultrazvočni pregled v tehniki HD live.

Vidimo lahko zunanjo podobo ploda – glavo, okončine in izstopišče popkovnice iz trebuha – ter opazujemo njegove gibe, na podlagi katerih lahko ugotovimo, da živčni sistem ploda normalno deluje. V drugem in tretjem trimesečju opazujemo predvsem obraz in obrazno mimiko. Na 3D/4D ultrazvočnem pregledu lahko ujamemo »posebne« trenutke, ko se otrok smehlja, zeha, odpira oči, sesa prstek, požira plodovnico, skriva obraz z rokicami itn.

Zdravnik lahko hkrati ocenjuje morebitne obrazne in druge nepravilnosti pri plodu. 3D/4D ultrazvočna preiskava ploda je za plod in nosečnico enako varna in neškodljiva, kot običajna 2D ultrazvočna preiskava.