Cancer Screen DNA test

Cancer Screen DNA™ test – Genetski test za odkrivanje tveganja za razvoj dednega raka dojk in raka jajčnikov.
KAJ ZAZNAVA Cancer Screen DNA test?
Nekatere mutacije genov BRCA1 in BRCA2 so tako pove­zane s povišanim tveganjem za razvoj dednih oblik raka (patogene mutacije). Osebe, ki imajo patogene mutacije v genih BRCA1 ali BRCA2 v izvornih celicah, imajo močno povečano tveganje za nastanek raka dojk in raka jajčnikov, ter drugih vrst raka.


KAJ JE Cancer Screen DNA test?
Cancer Screen DNA test je informativen, zanesljiv genetski test, ki temelji na najsodobnejši tehnologiji sekvenciranja nove generacije. Za enostavno analizo je potreben zgolj vzorec sline. Tako lahko z visoko natančnostjo odkrijemo prisotnost mutacij, ki povečujejo tveganje za nastanek dedne oblike raka dojk in raka jajčnikov. Zaznane mutacije zmeraj potrdimo še z drugimi molekularnimi metodami. Če bi pri vas odkrili mutacijo, lahko skupaj z zdravnikom prilagodite preventivne preglede in načrt za preprečevanje nastanka bolezni in s tem povečate možnosti za zgodnje odkrivanje.


ZGODNJE ODKRIVANJE ZVIŠUJE MOŽNOSTI ZA PREŽIVETJE
lnformacija, da imate patogeno mutacijo v analiziranem genu, vam daje možnost, da z zdravnikom pripravite osebni zdravstveni načrt. Ta vključuje redne preventivne preglede in postopke za zgodnje odkrivanje bolezni. Zgodnje odkrivanje rakavih obolenj močno povečuje moznost preživetja.

Še posebej ga priporočamo:

– osebam s potrjeno mutacijo v družini,
– osebam s pozitivno družinsko anamnezo (osebam z bližnjimi sorodniki, ki so zboleli za rakom dojk in/ali jajčnikov),
– osebam, ki bi želele izvedeti več o svoji genetski sliki.

Cancer Screen DNA test BASIC
Test Basic je namenjen zaznavanju prisotnosti mutacij dveh genov BRCAI in BRCA2, povezanih s povečanim tveganjem za razvoj dednega raka dojk in jajčnikov.

Cancer Screen DNA test STANDARD – Test Standard je namenjen zaznavanju prisotnosti mutacij v 26 genih: BRCAI, BRCA2, CDHI, PTEN, TP53, PALB2, STK/1, ATM, BARD/, BR/Pl, CHEK2, MLHI, MSH2, MSH6, MREI/A, MUTYH, NBN, PMS2, PMS/, RAD51C, RAD50.

KAKO POTEKA TESTIRANJE?

1Posvet in naročilo testa
Naročite se na predtestni posvet, na katerem se skupaj odločimo o primernosti testa.

2lzvedba testa
Po temeljitem posvetu izpolnite vse potrebne obrazce in opravimo enostaven odvzem vzorca sline.

3Prejem rezultatov
Izvide prejmemo v roku štirih tednov in vas o izvidu obvestimo.

4lnterpretacija rezultatov
V kolikor pri vas odkrijemo mutacijo, lahko skupaj prilagodimo preventivne preglede in izdelamo načrt za preprečevanje nastanka bolezni in s tem povečamo možnosti za zgodnje odkrivanje bolezni.