Ultrazvok dojk

Ultrazvok dojk je neinvazivna in neboleča UZ preiskava, s katero ugotavljamo morebitne rakave in druge spremembe v tkivu dojk in se uporablja kot samostojna preiskava ali kot dodatek k mamografski preiskavi dojk.

Prednost ultrazvoka dojk je, da z ultrazvokom lahko opredelimo tipljive zatrdline v dojkah, saj je dobro vidna razlika med s tekočino napolnjeno cisto in čvrstim tumorjem. Med ultrazvočno preiskavo ni ionizirajočega (rentgenskega) žarčenja in jo lahko ponavljamo neomejeno, zato jo priporočamo tudi v preventivne namene, primerna pa je tudi za nosečnice.

Ultrazvok dojk priporočamo vsem ženskam, ki:

že imajo diagnosticirane spremembe v dojki (ciste, tumorje), in sicer redno spremljanje sprememb, po priporočilu zdravnika,so zatipale spremembo v dojki,preventivno, in sicer še posebej ženskam, katerih sorodnice v prvem kolenu (mati, hči) so zbolele za rakom dojke ali jajčnikov, tudi moški sorodniki z rakom dojke.

Dodatna prednost ultrazvočne metode je razlikovanje določenih sprememb od žleznega tkiva, česar nam mamografija ob gosti strukturi dojke ne omogoči. Ultrazvok je tudi odlična metoda za prikaz pazdušnih bezgavk, zelo dobro pa pokaže tudi vsebino večjih mlečnih vodov, kar nam pomaga tudi pri opredelitvi težav z izcedkom iz bradavice.

V naši ambulanti izvajamo tudi samoplačniški genetski test – CANCER SCREEN™ test – Genetski test za odkrivanje tveganja za razvoj dednega raka dojk in raka jajčnikov.