Ambulanta za endometriozo in kronično pelvično bolečino

Bolečine v spodnjem delu trebuha so pogosta težava. Včasih so lahko tudi močne in lahko povzročajo zaskrbljenost. Pri zdravih ženskah je bolečina v spodnjem delu trebuha pogosto posledica normalnih dogajanj v menstruacijskem ciklu.

S pomočjo ultrazvočne preiskave lahko potrdimo normalno stanje in se nato odločimo glede primernega lajšanja težav. Pri nekaterih ženskah pa je lahko bolečina posledica bolezenskih stanj, kot so zarastline v mali medenici ali prisotnost endometrioze.

Ultrazvočno ambulanto za endometriozo in kronično pelvično bolečino smo ustanovili v sodelovanju z dr. Juretom Knezom, ta je svoja znanja pridobival v več vodilnih svetovnih ustanovah, s katerimi še tudi danes aktivno sodeluje, tako na strokovnem kot raziskovalnem področju.

Dve leti je delal in se izpopolnjeval v eni izmed svetovno vodilnih ustanov na področju ginekologije, “University College London Hospital” v Veliki Britaniji. V tem času je pridobil subspecialistična znanja s področja uporabe ginekološkega ultrazvoka za diagnostiko in zdravljenje endometrioze. Leta 2014 je na Univerzi v Ljubljani doktoriral na področju reproduktivne medicine. Leta 2016 pa je opravil mednarodni izpit iz ginekologije in porodništva Evropskega združenja za ginekologijo in porodništvo (EBCOG).

V preteklosti ultrazvočna preiskava ni bila posebno uspešna metoda za zaznavanje teh bolezenskih stanj. V zadnjih letih pa lahko predvsem zaradi napredka v tehnologiji zaznamo zarastlline v mali medenici ali endometriozo z visoko zanesljivostjo. Napredek je bistven predvsem v sami diagnostiki endometrioze. Ultrazvočna preiskava danes ne samo zazna prisotnost endometrioze, ampak tudi omogoča oceno razširjenosti bolezni. To je ključnega pomena pri odločitvi za optimalen način zdravljenja ali za dobro načrtovanje morebitnega kirurškega posega.

Zavedamo se, da je ustrezna obravnava kronične pelvične bolečine in endometrioze, odvisna ne samo od znanja zdravnika, pač pa njegovih izkušenj in zavzetosti, da se popolnoma posveti pacientki. Iz tega razloga stremimo k poglobljenemu odnosu z bolnico, da lahko ustrezno svetujemo in pomagamo, ter s tem zagotavljamo vrhunsko zdravstveno obravnavo endometrioze in kronične pelvične bolečine.

Kaj je endometrioza?

Endometrioza je kronična bolezen žensk v plodnem obdobju. To je bolezen, pri kateri pride do pojava sluznici maternice podobnega tkiva zunaj maternice ter povzroča neplodnost, boleče menstruacije, kronično bolečino v spodnjem delu trebuha, boleče odvajanje blata, pekoče ter pogosto uriniranje med menstruacijo. V splošni populaciji se pojavlja v desetih odstotkih.

Obstajajo tri oblike, ena je peritonealna, druga ovarijska in tretja globoka. Prva je najpreprostejša, pojavlja se po potrebušnici in lahko povzroča hude težave v smislu bolečin. Ovarijska oblika oz. endometriom. Endometriom je cista jajčnika z ovojnico in gosto rjavo vsebino. Zato imenujemo endometriome tudi čokoladne ciste. Tej obliki je lahko pridružena globoka endometrioza, še posebej če imamo endometriozo na obeh jajčnikih.

Globoka infiltrativna endometrioza je oblika endometrioze, ki se pojavlja na sosednjih organih, na primer na črevesu, v nožnici, na mehurju, lahko pritiska na sečevode. V nasprotju s peritonealno lahko ovarijsko in globoko endometriozo ugotovimo z ginekološkim pregledom, potrdimo pa jo z ultrazvočno preiskavo rodil. Pogosto povzroča hude bolečine in neplodnost.

Znaki in simptomi endometrioze

V 20–25 % primerov je endometrioza asimptomatična, v preostalih 75–80 % pa se kaže simptome endometrioze kot so:

 • bolečine v spodnjem delu trebuha ,
 • boleča menstruacija,
 • bolečina med spolnimi odnosi,
 • glavoboli,
 • bolečine v križu,
 • boleče odvajanje blata in vode,
 • kri na blatu,
 • zaprtje, driska,
 • napihovanje in napenjanje,
 • vročina,
 • šibak imunski sistem, dovzetnost za vnetja,
 • dovzetnost za avtoimunska obolenja,
 • kronična utrujenost ,
 • splavi,
 • neplodnost v 30–40 %.