Kolposkopija

Kolposkopija


Kolposkopija je preiskava, pri kateri pod povečavo pregledamo osvetljeno tkivo materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila in presredka. Glavni namen kolposkopije je zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu.


Pred kolposkopijo posebne priprave niso potrebne. Dan ali dva pred preiskavo ne uporabljajte nožničnih preparatov ali tamponov in se v tem času vzdržite spolnih odnosov. Med preiskavo boste ležali na preiskovalni mizi na hrbtu v položaju za ginekološki pregled. Nato v nožnico vstavimo spekulum – kovinski instrument, ki omogoča vidljivost materničnega vratu in pod povečavo pogledamo maternični vrat s pomočjo posebnega mikroskopa – kolposkopa.


Če so izvidi normalni, zdravljenje ni potrebno in priporočamo redne kontrolne preglede. V kolikor s kolposkopijo dokažemo spremembe hujše stopnje bolnico napotimo na nadalnjo obravnavo v kolposkopsko ambulanto v bolnišnico.


Če so izvidi normalni, zdravljenje ni potrebno in priporočamo redne kontrolne preglede.

V kolikor s kolposkopijo dokažemo spremembe hujše stopnje bolnico napotimo na nadalnjo obravnavo v kolposkopsko ambulanto v bolnišnico.