Zdravljenje brazgotin po posegih

RF NEED microneedling je poseg pri katerem s posebno napravo naredimo več dest tisoč drobnih vbodov skozi površino kože brazgotine in s tem spodbudimo naravne procese celjenja v površinskih in srednjih plasteh kože. Nadzorovana poškodba kože sproži signalne poti in izločanje dejavnikov, ki vodijo v rast in obnovo celic ter tvorbo kolagenskih vlaken in elastina. Kolagen in elastin sta glavna gradnika vezivnega tkiva, ki koži daje strukturo, čvrstost in elastičnost. Številne drobne luknjice, ki jih pri posegu naredimo v kožo olajšajo vstop aktivnih učinkovin in hranil v dermalno plast kože, kjer potekajo najbolj živahni procesi obnove. Učinkovitost posega izboljša pravilno izbrana sestava aktivnih učinkovin (peptidi, vitamini, rastni dejavniki, traneksamična kislina, Minoxidil), ki jih z iglicami vnesemo v kožo.

Povečanje debeline kože in števila pravilno urejenih kolagenskih vlaken so pokazale tudi histološke preiskave vzorcev kože odvzetih z zdravljenih predelov. Histološke preiskave vzorcev odvzetih 6 mesecev po obnovi kože z microneedlingom so pokazale znatno večjo količino kolagena in odebelitev epidermalne plasti kože za 40%. Glede na klinične raziskave lahko pacientke po enkratnem zdravljenju z microneedlingom ustrezne globine pričakujejo 10- 15 % izboljšanje. Za zadovoljive rezultate je torej potrebno poseg večkrat ponoviti z 6-8 tedenskimi presledki.

ALI JE POSEG BOLEČ?

Bolečina med posegom je odvisna od globine vbodov, zdravljenega predela in občutljivosti pacienta.

Pred posegom na zdravljeni predel nanesemo anestetično mazilo, ki je veliko bolj učinkovito od običajne anestetične kreme.

KOMU JE POSEG NAMENJEN?

Microneedling izboljša strukturo kože in postopno zgladi relief brazgotine, tako da koža postane bolj gladka in napeta. Tako je v prvi vrsti namenjen glajenju atrofičnih in hipertrofičnih brazgotin (zlasti po OP posegih). Izboljša tudi izgled strijasto spremenjene kože. Obnova kože omili znake staranja, zmanjša površinske gube in hiperpigmentacije.

KDAJ SE BODO POKAZALI PRVI REZULTATI?

Izboljšanje strukture kože je opazno kmalu po posegu, a na končne rezultate je potrebno počakati 8-12 tednov, ko se končajo procesi celjenja in regeneracije.

KAKŠNI SO STRANSKI UČINKI IN MOŽNI ZAPLETI?

Microneedling je manj invaziven postopek, ki poškoduje le zgornje in srednje plasti kože in v literaturi je v povezavi z njim opisanih malo dolgoročnih zapletov. Odvisno od kvalitete in debeline kože posegi z iglicami, ki segajo do globine 1.5 mm praviloma nimajo stranskih učinkov in zapletov. So manj boleči a seveda tudi manj učinkoviti. Če globino vbodov povečamo (med 1.5 in 3.0 mm) so rezultati veliko boljši a med posegom se lahko pojavi pikčasta krvavitev, rahla bolečina in oteklina. Oteklina in manjša modrica sta lahko prisotni tudi nekaj dni po posegu. Zelo redek zaplet je več mesecev trajajoča po-vnetna hiperpigmentacija.